Hva er en blokkjede og hvordan vil det påvirke Norge?

I dette innlegget skal jeg snakke om blokkjedeteknologien og hvordan det kan potensielt bli brukt aktivt i Norge. Blokkjeder har blitt knyttet opp mot kryptovaluta, spesielt rettet mot Bitcoin. Denne blokkjeden stammer og startet med nettopp denne kryptovalutaen, og bygger seg videre mot andre måter å bruke denne teknologien. Nemlig dette med å utveksle data, informasjonssystemer, lagring, overføringer og mye mer.

Teknologi og dens utvikling er stadig et tema som skaper store samfunnsdebatter, og skremmer veldig mange. Vi er nå inn i en retning hvor det meste vil bli dratt mot en digitalisert verden, og vi mennesker må tilpasse oss det. Det er et tema som kan bli sett på fra flere ulike vikler. Vi ser stadig ulike teknologier som vi blir introdusert for, og som skal passe inn i den digitaliserte og automatiserte verden vi skal leve i fremtiden. 

Bildet er hentet fra: https://pixabay.com/no/photos/bitcoin-blockchain-valuta-business-3411309/

Blokkjedeteknologien er en teknologi som virkelig har endret på hvordan vi kan se på valuta. Valuta i form av tid, penger, informasjon og andre faktorer som styrer hverdagen vår. Det er en revolusjonerende teknologi, som kommer til å utvikle seg til å bli brukt i vår hverdagslige rutiner i fremtiden. Det blir allerede brukt på en effektiv måte i dag, men ikke alle er like klar over det som andre. Men lett forklart, hva er egentlig en blokkjede? 

Hva er en blokkjede?

Ifølge snl ble begrepet og konseptet blokkjede introdusert av David Chaum i 1982, men ble først implementert og gjennomført av Satoshi Nakamotot i 2008. David Chaum er en kjent dataforsker og kryptografer, men Satoshi Nakamoto er et pseudonym som betyr at personen er anonym og ingen vet hvem som står bak denne identiteten. 

En blokkjede blir brukt som en notatbok eller en logg hvor data blir lagret. Det kan forklares som en digat distrubisjon som kan synligjøre, lagre, dokumentere transaksjoner digitalt uten at det er en tredjepart involvert.  Disse blokkjedene består av blokker, som inneholder nettop denne informasjonen. Disse tredjepartene er banker som vi bruker idag, eller andre leverandørene som leverer tjenester som kan gjøre transaksjoner. Når vi bruker en tredjepart, er vi avhengig av at tredjeparten klarer å følge opp transaksjoner og dokumentere det. Men med en blokkjede vil alt skje digitalt på en kjappere og effektiv måte.

Denne blokkjeden er består av flere blokker som henger sammen. Alle disse ulike blokkene innholdet informasjon og data, og kan identifiserespå samme måte som fingeravtrykk. Disse blokkene har på en måte en egen identitet og på denne måte trenger vi ikke å ha en tredjepart involvert på noe som helst måte. En lett forklaring på hvordan en bokkjede vil se ut er slik:

Bildet er hentet fra: https://snl.no/blokkjede

Den første blokkjeden blir alltid kalt for forelder blokken, fordi det er der alt starter. Det er den som tar inn alt av informasjon, og når det kommer inn ny informasjon vil en ny blokk dannes (Svart). Dette bare fortsetter jo mer informasjon som kommer inn, og de grønne blokkene er informasjon som blir kastet.

Hva kan det bli brukt som i fremtiden i Norge?

Blokkjeder er noe som er meget relevant framover. Det har vært mye fokus rundt dette med kryptovaluta, og hvordan dette kommer til å revolsjere hele verden framover. Det finnes både positive og negative konsekvenser ved at samtlige tar i bruka av denne teknologien.

  • Den typiske tredjeparten vil forsvinne. Her vil banker og andre levrandører forsvinne, og ha en like stor rolle.. Det skaper en større sikkerhet for brukere å ta i bruk av kryptovaluta, men disse tredjepartene spiller også en stor rolle i dagens samfunn. Her har du for eksempel muligheten til å søke lån, rådgivning og oppsøke de for andre viktige faktorer som skaper en sikkerhet for veldig mange.
  • Blokkjedene kan være med å lagre mye nødvendig data. Flere millioner mennesker har ifølge systemer » ugyldig identitet», og har ikke noe form for identifikasjon. Ved hjelp av denne teknologien er det enklere å idenfiserer mennesker, og gi de en offentlig identifikasjon som lagres i systemer.
  • Blokkjededene kan hjelp helsepersonalet i Norge. Ved at alt kan lagres i disse systemene, har de et enklere alternativ til å lagre data og være mye mer effektiv i prossess i å hjelpe folk. Ved at de bruker en bokkjede kan denne informasjon ikke ute flere steder uten at det kommer til å oppstå no form for avik

Kilder:

https://snl.no/blokkjede

https://no.wikipedia.org/wiki/Blokkjede

En kommentar om “Hva er en blokkjede og hvordan vil det påvirke Norge?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *