Roboter og teknologi tar over

I vårt andre blogginnlegg fikk vi i oppgave om å skrive om noe vi syntes var interessant fra forelesningen vi hadde. Her var det en del temaer som tok oppmerksomheten min, og et av disse var utvikling av teknologi. I fremtiden sies det at roboter og teknologien kommer til å kontrollere jobbene våre, og prege store deler av hverdagen vår. I dagens forelesning drøftet vi nettopp dette, og foreleseren vår Arne Krokan snakket om dette tema.

Les gjerne bloggen hans  her, om dette er noe som virkelig interesserer deg også! 

Jeg skal ta for meg dette tema ut ifra egen erfaringer og henvise til artikler. Hva salgs konsekvenser kan oppstå? Hva slags syn har folk på dette? Hvordan påvirker teknologien oss?

Digitaliseringen er med på å forme framtiden, og kan være skremmende for veldig mange. Det er et tema som har blitt snakket om, og store samfunnsdebatter har oppstått. Men hva betyr begrepet egentlig?

«Digitalisering er det å legge til rette for å generere digital informasjon samt håndtering og utnyttelse av informasjon om hjelp av informasjonsteknologi» Ifølge Snl.  

Dette kan forklares som at maskiner og kunstig intelligens, er en mer effektiv og presis måte å omhandle informasjon på. Fremgangen de siste årene har vært ekstrem, og mange har allerede lagt merke til hvordan dette preger hverdagen. Ifølge artikkelen på  Snl,  står det at denne digitaliseringen startet allerede på midten av 1900-tallet. Begrepet var da forklart og linket til de første elektroniske datamaskinene. Jeg kan tenkte meg at det var denne assersjonen folk hadde, når de hørte ordet digitalisering på den tiden. I dag lever vi i en verden som blir styrt av digitalisering, og dette har spesielt utviklet seg i Covid-19 krisen hvor alt har blitt digitalt.

Et godt eksempel på hvor kjapt digitaliseringen har utviklet seg, kan jeg fremme et selskap som har gjort store teknologiske framskritt de siste årene. Denne bedriften er Amazon.  Amazon er et amerikansk selskap som driver med elektronisk varehandel over internett. De har kunder globalt, og har bygget opp et sterkt varemerket. De siste årene har det vært mye spekulasjoner når det gjelder utviklingen til selskapet, og de har nylig lansert for verden et revolusjonerende leveringsaleternativ. Nemlig dronelevering!

På hjemmesiden til Amazon, forteller de at i fremtiden har de en visjon om å klare å levere pakker innen 30 minutter. De har valgt å kalle denne funksjonen for Amazon Prime Air.  Dette er noe som aldri har blitt gjort før, og her kan vi se hvordan digitalisering og roboter begynner å bli brukt mer og mer. Men er dette positivt eller negativt?

Dette er helt vanlige droner, utstyrt med kamera for å ta bilder og video av landskap. Amazon har utviklet droner som er kapabel til å frakte pakker. BILDE: https://pixabay.com/no/photos/landbruk-drone-dji-landbruk-dji-4208863/

Dette er en debatt som stadig blir diskutert.For bedrifter er det profitabelt og effektiv å la maskineri styre.  På denne måten har de mulighet til å fokusere på utvikling og andre signifikante avdelinger i bedriften. De sparer penger ved at færre er på jobb, og maskinene overgår våre menneskelige egenskaper.

For å dra frem dette, kan jeg dra frem et eksempel som er aktuelt for alle. Du kan dra en liten tur til din nærmeste lokalbutikk, og du vil mest sannsynlig se dette. Flere og flere kjeder velger å tilby selvbetjening. Her kan vi se at det er butikker med redusert antall av ansatte til stedet, eller ingen ansatte i butikken som noen har gjort. På hjemmesiden til Coop forteller de at de hadde åpnet en butikk i 2019, hvor kunder kunne komme etter at de ansatte hadde dratt hjem. Dette vil si at etter kl 23 fra mandag-fredag hadde kunder mulighet til å drive med selvbetjening, etter at ansatte hadde avslutte arbeidsdagen sin. 

Det er utrolig hvor langt vi har kommet i dagens samfunn. Ting har blitt så enkelt, og verden endrer seg stadig. Bedrifter kommer med enklere løsninger for oss forbrukere. Men hvordan påvirker oss?

For mange er det mye å tilpasse seg til, men for andre er det lettelse at det har blitt så enkelt. Digitaliseringer er med på å åpne arbeidsplasser, men er med på å stenge ned flere enn det skaper. For oss mennesker kan det bety at vi kan miste jobbene våre. Flere har jobbet i stabile jobber hele livet sitt, men får beskjed om at de blir byttet ut med maskiner. I fremtiden sies det at alt av transport er selvkjørt. Dette kan vi allerede se hvor bilprodusenter allerede har fått til en måte å delvis gjøre dette på. Dette blir store konsekvenser for transportører, kollektivtransport, og kan utvikle seg til yrker som for eksempel pilot

Mange klarer ikke å heng med i endringene, og mange faller av. For så lite som bare 15 år siden, visste ikke mange hva en smart telefon var. Idag er du avhengige av å ha smart telefon for å være oppdatert, og den er så viktig at du trenger den i nesten alle jobbsammenhenger. Ikke alle klarer å akseptere at det er slik verden utvikler seg. Det er vanskelig å tilpasse seg, og det er vanskelig å ha i bakhodet at du kan miste jobben din. Men forhåpneligvis vil ikke dette skje med det første.

Neste genreajsonene vil kanskje aldri oppleve å i det hele tatt si hei til en ansatt på dagligvarebutikken. Aldri oppleve å diskutere med billettkontrolløren eller bussjåføren om å komme på bussen, fordi billetten din gikk ut for tre minutter siden.

Stadig høer vi også at eldre at verden var mye bedre før. Kanskje vi kommer til å si det samme?

kilder:

https://www.amazon.com/Amazon-Prime-Air/b?ie=UTF8&node=8037720011

https://snl.no/digitalisering

https://coop.no/extra/om_extra/extra-bogstadveien_dognaapen/

8 kommentarer om “Roboter og teknologi tar over

 1. Hei Mohammed!
  Dette var et interessant innlegg å lese 🙂 Jeg liker veldig godt måten du har bygget opp innholdet, du vekker interesse med spørsmål og forklarer hva en som leser kan forvente seg. Vil også rose deg for kildehenvending både i og etter innlegget, det er bra og viktig!

  Til neste gang vil jeg utfordre deg til å legge til underoverskrifter der det passer seg, slik at det blir enda bedre. I tillegg kan du med fordel rette opp i en del skriveleifer som sikkert har skjedd i forbifarten – ellers et veldig godt innlegg, forsett slik! Gleder meg til resten 🙂

 2. Hello

  YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: mohakimhashi.no ?

  WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH:
  – 100% safe for your site
  – real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters
  – visitors from Search Engine (by keyword)
  – visitors from Social Media Sites (referrals)
  – visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…)
  – very low bounce rate
  – very long visit duration
  – multiple pages visited
  – tractable in google analytics
  – custom URL tracking provided
  – boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com

  Thanks, Mary Trahan

 3. My brother recommended I’d similar to this website. He was fully right. This submit really produced my working day. You cann’t think about simply just just how much time I had invested for this facts! Many thanks!

 4. Greetings! Very helpful guidance inside of this publish! It’s the small alterations that could make the largest improvements. Many thanks for sharing! view

 5. Great working day very great website!! Man .. Excellent .. Great .. I’ll bookmark your Website and take the feeds also? I’m happy to hunt out many helpful information correct below while in the post, we need acquire further techniques on this regard, many thanks for sharing. . . . .

  http://relocationservices71581.blogsmine.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *